Monday, June 25, 2018

Zerbo-kolac koji ce te rado praviti


















Žerbo
ovde cu da dodam , da sam ja po obicaju dodala orasa i malo vise razvukla kore, odlucila sam se za 3 umesto cetiri.🙂 JA SAM PRAVILA SA CETIRI KORE
SASTOJCI :
Za kore:
4 žumanaca,
3 kašike šećera,
180g masti, (maslaca)
200ml toplog mleka,
500g brašna,
10g svežeg kvasca.

Za fil:
250g mlevenih oraha,
250g šećera,
6 punih kašika džema od kajsije. I OVDE SAM DODALA PO JEDNU KASIKU NA SVAKOJ KORI DZEMA
Za preliv:
100g čokolade za kuvanje,
100ml slatke pavlake,
3 kašike meda,
komadić putera oko 20g.

PRIPREMA :
Kvasac potopite u toplom mlku i dodajte šećer i dve kašike od pripremljenog brašna.
Ostavite ga da naraste oko desetak minuta.
Mast umutite sa žumancima.
Dodajte tu smesu u posudu sa kvascem, pa tek na kraju brašno.
Umesite glatko testo koje se ne lepi za prste.
Ostavite testo prekriveno krpom da odstoji oko sat vremena.
Podelite testo na 4 loptice i svaku oklagijom rastanjite na veličinu pleha u kojem ćete peći kore.
Najbolje je da koristite pleh od 20x30cm.
Pleh dobro podmažite puterom i pospite brašnom.
Da bi ste bili sigurni da će vam kora biti dobre veličine možete da stavite pleh preko nje i pica sekačem ili oštrim nožem da odstranite višak.
Prebacite koru preko oklagije i prenesite je u pleh.
Koru izbockajte viljuškom.
Koru prvo premažite sa dve kašike džema.
Zatim pospite trećinu šećera i na kraju trećinu oraha.

Rasporedite fil ravnomerno po kori da svuda bude ista količina.
Drugu koru izbockajte na stolu i pažljivo je prebacite preko fila.
Ponovite postupak sve do četvrte kore.
Kolač prekrijte krpom da odmori dok se rerna ne zagreje na 180C.
Kolač pecite oko dvadesatk minuta ili dok ne porumeni.
Izvadite ga iz rerne i ostavite ga da se ohladi, pa mu odsecite krajeve.
Slatku pavlaku zagrejte do vrenja i prelijte je preko kockica čokolade.
Ostavite nekoliko minuta da čokolada omekša pa je promešajte.
Dodajte med i puter i sve lepo promešajte.
Ravnomerno je rasporedite po kolaču i ostavite da ohladi pre sečenja.
Kao što sam napomenula, potrebmo je da kolač odstoji u frižideru preko noći.
Prijatno!

No comments:

Post a Comment