U Rusiji se pije više od milenijuma, reguliše rad želuca i creva, sprečava razmnožavanje štetnih bakterija, podiže tonus organizma, odlično deluje na kardiovaskularni sistem. Bakteriolozi su utvrdili da kvas ima antibakterijska svojstva. Takođe, poboljšava apetit, ima veliku energetsku vrednost i sposobnost da očuva zdravlje, jer vraća snagu ismanjuje umor.
Lekovit je zahvaljujući mlečnoj kiselini, vitaminima, amino-kiselinama, šećerima i mikroelementima. Preporučuje se sportistima, jer povećava mišićnu masu.
Kvas ima gustinu, nizak procenat alkohola i podseća na jabukovaču, a dobija se fermentacijom crnog ili ražanog hleba, izvorske vode i bilja. Pravi se i od ražanog ili ječmenog slada, kvasca, šećera ili meda, a može se dodati đumbir, kora od limuna ili suvo grožđe.
Istina, postoje i vrste kvasa koje se prave od bobičastog voća, kao i drugih vrsta žitarica i repe. Blag je, pa ga mogu piti i deca.
Najbolji kvas se proizvodi u pravoslanim manastirima, ali se može napraviti i kod kuće i to je odličan način da se iskoristi stari hleb.
No comments:
Post a Comment