Thursday, June 28, 2018

Karamel (DULCE DE LECHE) cheesecake







KARAMEL (DULCE DE LECHE ) CHEESECAKE
Sastojci 150 g. plazma keksa ili integralnog keksa tipa Digestive 50 g. istopljenog maslaca
krem 900 g. krem sira tipa Philadelphia, ABC… 200 g. kisele pavlake 170 g. šećera 2 vanilin šećera 4 kom. jaja 1 konzervica 397 g. dulce de leche ili 400 g. domaćeg karamela Priprema Istopiti maslac i izmešati sa mlevenim keksom sa šećerom. Smesu istresti u kalup prečnika 22 cm. i izravnati je i utisnuti. Ostaviti u frižider dok se ne pripremi krem. Krem sir, šećer i vanilin šećer lagano umutiti mikserom, dodati i kiselu pavlaku pa sve zajedno izmešati. U smesu dodavati jaja jedno po jedno, znači dodamo jedno jaje, izmešamo lagano da se sjedini smesa, tek onda dodati drugo, ponoviti postupak i tako redom. Mutiti stalno umerenom brzinom miksera. Od ove smese odvojiti 200 g. i izmešati sa karamelom. Žutu smesu rasporediti u kalup preko podloge od keksa, napraviti udubljenja i u njih sipati karamel smesu. Malo kašikom blago sve izmešati, samo u dva, tri poteza. Na kraju samo malo izravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 1 sat. Ostaviti da se dobro ohladi, najmanje nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći, da se krem stabilizuje i stegne i da se sjedine ukusi. NAPOMENA – kod izrade pečenih čizkejkova tokom pečenja smesa raste i tokom hlađenja može doći do “pucanja” površine. Nemam univerzalni recept kako to potpuno izbeći, osnovno je da se peče na ne baš visokim temperaturama i da se prvo hladi lagano na sobnoj temperaturi da bi kolač postepeno i rastao i tokom postepenog hlađenja lagano padao. Ako i pukne malo nije nikakva katastrofa.

No comments:

Post a Comment