Thursday, June 28, 2018

rolat suza
















ROLAT SUZA
Sastojci biskvit 2 kom žumanaca 1 kašika šećera 2 kašike ulja 1 kašika mlijeka 1 kašika brašna 1 kašika gustina 2 kašike kakaa 1/2 praška za pecivo 3 kom bjelanaca 2 kašike šećera krema
2,5 dl mlijeka 1 kom puding od vanilije 1 kom žumance 2 kašike šećera 1 kom vanilin šećer 100 g putera 50 g čokolade Priprema Odvojiti bjelanca od žumanaca. Izmiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Žumanca mutiti sa 1 kašikom šećera da masa postane pjenasta i šećer se istopi. Postepeno dodavati ulje muteći neprekidno. Dodati mlijeko i mutiti da se sve sjedini. Dodati izmiješane suve sastojke u sve sjediniti. Bjelanca mutiti, postepeno dadavati 2 kašike šećera i mutiti dok masa ne postane gusta i sjajna. Bjelanca dodavati u tamnu smjesu postepeno u 3-4 navrata i miješati kašikom ili mikserom najmanjom brzinom. Pleh oko 23×30 cm obložiti papirom za pečenje premazan sa malo ulja, sipati smjesu i peći na 180 C. Pečen biskvit ohladiti. Puding i žumance razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva, sipati puding i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa prethodno umućenim puterom. Odvojiti 1/3 smjese, pomiješati sa istopljenom čokoladom. Ohlađen biskvit filovati na papiru za pečenje, premazati žutim filom, po sredini malo deblje, prema krajevima sve tanje, po sredini staviti tamni fil u obliku valjka. Preklopiti biskvit zajedno sa papirom za pečenje, ivice lagano pritisnuti i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.

No comments:

Post a Comment