Thursday, June 21, 2018

Sta je kus kus i kako se koristi





Sigurno ste čuli za jelo kus-kus (couscous), a možda ste ga i probali. A da li znate šta je zapravo kus-kus? Iako mnogi misle da je reč o žitarici, radi se ustvari o vrsti testenine, koja se naravno dobija od žitarice pšenice. Znan je i kao najmanja testenina na svetu. Prvi pisani tragovi o kus-kusu datiraju iz 13. veka.
Kako se pravi kus-kus
Kus-kus se pravi tako što se krupno mlevena pšenica, vlaži zasoljenom vodom. Koristi se pšenični griz granule durum pšenice koja je poreklom iz Afrike. Zatim se gnječi, trlja i oblikuje dlanovima. Prave se kružni pokreti da bi se dobile kuglice, a one se kasnije suše. Pravi kus-kus ne sme imati grudvice, tako da za ceo postupak pripreme treba imati iskustva. Neki to smatraju za pravu umetnost. Postoji razlika između tradicionalne pripreme kus-kusa i instant kus-kusa, koga možemo kupiti u prodavnicama.
Koliko je važan kus-kus
Za neke afričke narode je veoma važan. To je glavna namirnica u kuhinjama Maroka, Alžira, Tunisa i Libije. Kus-kus ima u severnoj Africi izuzetan značaj, kao kod nas hleb ili u Aziji pirinač. Koristi se uz mnoga jela, što zajedno daje kompletan obrok. Kus-kus je sastavni deo tradicionalnih jela, pa se tako koristi sa mesom, povrćem, ribom ili morskim plodovima. Osim u severnoj Africi, sada se dosta koristi i na zapadu, a kod nas veoma malo. U Francuskoj je među omiljenim jelima, a na Siciliji se tradicionalno servira uz ribu.
Kako se priprema instan kus-kus
Kus-kus koji možemo da kupimo u prodavnicama, pravi se tako što se polije vrelom vodom ili toplom supom. Kad je u pitanju instant kus-kus priprema, obično na 1,5 šolju tečnosti ide 1 šolja kus-kusa. Trebamo poklopiti posudu i ostaviti 5 minuta da upije tečnost i nabubri. Otklopiti posudu i mešati lagano da se ne bi slepile kuglice kus-kusa. Kus kus se potom začini uz dodavanje ostalih sastojaka po želji. Što se tiče dodavanja sastojaka, da li će to biti meso, povrće, riba ili nešto drugo, to je individualno. Možete sami praviti razne kombinacije. Slično kao kad koristimo testeninu ili pirinač. Kus-kus daje mnogo mogućnosti za ekspreimentisanje.
Nutritivna vrednost
Kus-kus je bogat nutritijentima koji su korisni za zdravlje. Sadrži proteine, dosta vitamina B grupe, kalijum, selen i druge minerale. Kad su u pitanju kalorije kus-kus u jednoj šolji ima 175 kcal. Vrlo malo ima masnoće. Promoviše se u namirnicu koja je korisna za mršavljenje. Dobar je antioksidans.

No comments:

Post a Comment