Thursday, June 28, 2018

Sljivopita












ŠLJIVOPITA
Potrebno je: 2 kg zrelih sljiva 2 solje secera 2-3 kasike maslaca brasna 1,5 l mlijeka radi kajmaka Priprema: Ja mlijeko stavim u vecu tepsiju da se podkuha da bi imala vise kajmaka za sljivopitu. Sljive ocistim od kospi i poredam u tepsiju koju malo namastim. E sad neko ih reda da su licem okrenute gore neko dole sto po meni bas i nije nesto bitno. Kad poredate sljive pospite ih secerom, ako su slatke mozda malo i smanjite kolicinu secera. Na tavi istopite maslac i stavite brasna da ga proprzite kao za halvu. Kad je to gotovo rasporedite ga preko sljiva i stavite sljivopitu da se pece, moze na 2oo stepeni i kad sljive omekane pita je gotova. Kad je izvadite iz rerne preko nje nanesite kajmak, sad se koristi i vrhnje za slag pa sta vam vise bude odgovaralo upotrijebite

No comments:

Post a Comment