Sastojci:
- 6 jaja
300 g šećera
2 vanilin šećera
200 g brašna
200 g griza
1 prašak za pecivo
prohvat soli
Preliv:
- 500 ml mlijeka
1 l slatkog vrhnja
150 g mlijeka u prahu
300 g karamela
.
Priprema:
Priprema:
Razdvojite bjelanca i žumanca. Bjelanca čvrsto umutite sa prstohvatom soli, pa dodajte vanilin šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom miksera. Kad dobijete čvrstu smjesu, dodajte jedno po jedno žumance.
Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješajte, i miješajući žicom, lagano sjedinite sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu istresite u četvrtasti pleh pokriven pek – papirom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvadite, odnosno izvrnite iz pleha na čistu salvetu, pa ga izbockajte štapićem za ražnjiće. Malo zagrijte mlijeko u velikoj šerpi, pa u njemu rastopite mlijeko u prahu, a zatim dodajte hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješajte.
Na kraju kolač premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni, a možete ga i sami pripremiti.
Posluživanje: Pripremljeni kolač dobro ohladite, izrežite na kocke i uživajte u okusu. Umjesto karamela kolač možete premazati omiljenim džemom (šipurak ili kajsija) ili možete dodati svježe voće.
Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješajte, i miješajući žicom, lagano sjedinite sa već umućenim jajima. Dobijenu smjesu istresite u četvrtasti pleh pokriven pek – papirom. Pecite na 220 stepeni oko 30 minuta dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvadite, odnosno izvrnite iz pleha na čistu salvetu, pa ga izbockajte štapićem za ražnjiće. Malo zagrijte mlijeko u velikoj šerpi, pa u njemu rastopite mlijeko u prahu, a zatim dodajte hladno slatko vrhnje i sve dobro izmiješajte.
Na kraju kolač premažite karamelom pri čemu možete koristiti kupovni, a možete ga i sami pripremiti.
Posluživanje: Pripremljeni kolač dobro ohladite, izrežite na kocke i uživajte u okusu. Umjesto karamela kolač možete premazati omiljenim džemom (šipurak ili kajsija) ili možete dodati svježe voće.
No comments:
Post a Comment