Saturday, June 30, 2018

Zelite brzo izgubiti kilograme,ovaj napitak skida 8cm u struku za samo jednu sedmicu










Potrebno vam je:

- zeleni čaj

- cimet

- lovorov list

Priprema:

Prokuhajte 800 ml vode, sklonite sa vatre, pa dodajte 1 štapić cimeta, 3 lovorova lista i ravnu supenu kašiku zelenog čaja. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procijedite.

Primjena

Popijte prvu šolju ovog čaja ujutro na prazan stomak. Drugu šolju možete popiti odmah poslije doručka, a treću uveče, neposredno prije spavanja.

Prvi rezultati su vidljivi već nakon sedam dana, a oni koji su probali ovaj čaj kažu da se nakon prve sedmice gubi u prosjeku 8 centimetra u struku!

Griz sa prelivom od visanja-idealno za nenadane goste




















Griz sa prelivom od višanja
Ovo je idealno za nenadane goste. Vrlo lako se sprema, izuzetno je ukusno i količinski baš fino ispadne. Za griz vam je potrebno litar mleka, 5 kašika šećera, pola šipke vanile i 200gr griza. U mleko staviti vanilu. Kada mleko provri dodati šećer i griz. U zavisnosti od griza kuvati jedno 5 minuta uz mešanje. Kao puding. Stavite u čaše. Očistite višnje i stavite u šerpicu. Stavite šećer oko 5 kašika. Ja sam višnje od oka stavila oko 5 komada po čaši. Stavite na ringlu i mešajte dok se ne otopi šećer i ne puste sok višnje. To je otprilike pet do sedam minuta. Prelijte preko griza. Npravite preliv od kakaa (koji imate u mojim predhodnim postovima) i sipite ga preko višnji. Kakao preliv kuvajte u šerpici gde su se kuvale višnje tako da će preliv imati i malo soka od višanja. Baš lep ukus čokoladnih višnji. Ostavite da se ohladi i to je to. Ovakvih čaši za dezertna vina ispadne oko 8 tako da je vrlo izdašno.

Jucina pita











Jucina pita

Sastojci

Za kore

-600g brasna t-400 meko
-150g masti ili margarina
-150g secera
-2 jaja
-1 prasak za pecivo
-1dl mleka

Za fil

-300g mlevenih oraha
-5 punih kasika dzema od kajsija ili sljiva
-malo ekstrakta ruma
-150g secera
-50g cokolade za kuvanje
-100g margarina
-2dl mleka
-2 izmrvljene kore(prati postupak pripreme)

Glazura

-100g cokolade
-3kasike secera
-3kasike vode
-50g margarina

Priprema

Za kore:


U posudi pomesati brasno,prasak za pecivo,secer,jaja i mast,dodati mleko pa zamesiti glatko ne lepoljivo testo. Podeliti na 4 jufke. Razviti svaku dimenzije 30x20cm i peci na prevrnutom plehu na 200 stepeni.Svaka se pece oko 10 min. cim vidite da krajeevi pocnu da rumene,vadite i prevrnite na zicu da se hladi. 2 po vama najlepse kore,ostavite,a druge 2 izdrobite ili sameljite jer su potrebne za fil.

Za fil pomesajte orahe,izdrobljene kore,secer,rum,dzem,rdodati otopljenu cokoladu i margarin pa mleko i sve promesati. Koru staviti na tacnu malo poprskati sa mlekom ,naneti sav fil,pa drugu koru,takodje poprskati sa malo mleka i odgore naneti glazuru.

Za glazuru:

Otopiti cokoladu na tihoj vatri zajedno sa margarinom secerom i vodom pa premazati preko kolaca. Kolac je najbolje da prenoci i tek onda seci na kocke ili stanglice.

Hleb sa jogurtom





Hleb sa jogurtom
Mekan kao dusa!!!!!!!!!
Potrebno je..
800g brasna
1 jaje
400ml mlake vode
200ml jogurta
10g suvog kvasca
1 kasika soli
1 kasika secera
50g butera za premazivanje hleba..
Priprema
U mlaku vodu rastvorite kvasac sa secerom (kvasac razmutite u 100ml vode a ostatak ostavite za dalje mesanje), promesajte i ostavite desetak minuta da odstoji na toplom da nadodje. U posebnoj vangli sipati brasno i dodajte so. Sipajte jogurt i,Na kraju dodaje se nadosli kvasac te zamesite testo. Vodu dodajte jos po potrebi toliko da zamesite mekse testo. Kada ste zamesili testo pokrijte krpom i ostavite na toplom 30 min.
Od nadoslog testa napraviti loptice (16 komada)malo premesti,poredjati u tepsiji,uviti u kesi i ostaviti 15 min,Premazati buterom ,rernu ukljuciti na 200s (testo staviti odmah u rerni)peci dok lepo ne porumeni..

Kuglice sa visnjama bez secera i brasna









Kuglice sa visnjama ,bez secera i brasna..
Potrebno je ..
4 jaja
1 kasika ruma(moze i bez)
100g cokolade sa 85%kakao
2 kasike kakao
150g butera
1 kasicica praska za pecivo
100g mlevenih badema
Visnje..200g cokolade(mlecne),3 kasike slatke pavlake..
Rucno umutiti jaja i rum,buter,cokoladu i kakao istopiti i dodati jajima,dodati pecivo i bademe,smesu sipati u manju tepsiju i peci na 180s oko 15/20 min..Gotov biskvit preliti sa 3 kasike slatke pavlake i viljuskom izgnjeciti(ja nisam stavila secer vi mozete jednu kasiku secera u prahu)
Praviti kuglice i usredini stavljati po jednu visnju,gotove kuglice ostaviti par minuta u frizideru..Cokoladu otopiti i svaku kuglicu umociti u cokoladi..

Thursday, June 28, 2018

Za ovaj kolac ce vam svi traziti recept.....














ZA OVAJ KOLAČ ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT…POJEO SE ZA 5 MINUTA….


Sastojci
10 bjelanjaka

250 g šećera
300 g oraha ( ili pečenih oguljenih lješnjaka )
3 žlice brašna
1 prašak za pecivo
krema
10 žumanjaka
220 g šećera3 pudinga od vanilije
1 žlica gustina
1 vanilin šećer
1 l mlijeka
270 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
i još potrebno
200 g čokolade za glazuru
Priprema
Istući bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer pa mutiti dok se dobije fina gusta glatka smjesa. Dodati brašno pomješano s praškom, pa na kraju lagano umješati mljevene orahe ili lješnjake.
Smjesu izliti u pleh (20×30) obložen papirom za pečenje, peći na 150c oko 40 min ili po potrebi.Ohlađen biskvit prerezati na dva djela.
Od litre mlijeka odvojiti koliko je dovoljno da se umuti šećer, puding, žumanjci i gustin i da se dobije glatka smjesa.Ostatak mlijeka staviti da se kuha, kad provre dodati smjesu od pudinga, kuhati par minuta stalno mješajući dok se ne zgusne.
Kremu ostaviti da se ohladi pokrivena prozirnom folijom.
U ohlađenu umješati izrađeni margarin.
Kremu podjeliti na dva djela, u jedan umješati istopljenu čokoladu.
Na pladanj slagati biskvit (ja sam ga neznatno poškopila sa čoko.mlijekom), pa žutu kremu, na nju rasporediti tamnu kremu pa poklopiti drugim djelom biskvita.
Na biskvit staviti glazuru onako kako inače pravite.

Bakina pita od svejezg sira











BAKINA PITA OD SVJEŽEG SIRA
SASTOJCI Tijesto 200 g glatkog pšeničnog brašna 100 g oštrog pšeničnog brašna 250 g maslaca 100 g šećera 1 prašak za pecivo 1 jaje 1-2 žlice kiselog vrhnja prstohvat soli malo ribane korice limuna
Nadjev 750 g President Zagrebačkog sira 100 g šećera 1 vanilin šećer 2 žlice pšeničnog griza 50 grama zlatnih grožđica (+ tri žlice ruma za namakanje) malo ribane korice limuna U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan maslac, ribanu koricu od polovice limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto. Na pobrašnjenoj površini tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Maslacem namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte vilicom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta. Napravite nadjev: u zdjelici izmiješajte sir, šećer, vanilin šećer, griz, ribanu koricu druge polovice limuna i grožđice koje ste namočili u rumu jedno pola sata. Na razvaljano tijesto istresite nadjev od sira pa ga poravnajte žlicom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte vilicom. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva i pecite 30 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite

Ja za bolji recept nisam probala-neodoljivi krompir za cistu desetku










JA BOLJI RECEPT NISAM PROBALA: NEODOLJIVI KROMPIR ZA ČISTU DESETKU !
Sastojci – 1 i pol kg krompira – pola litre vrhnja za kuhanje – 2 dl mlijeka – 1 dl ulja – 1 vrećica praha juhe od gljiva – nešto papra, vegete i peršunova lista – po želji sira
Priprema Oguliti krompir i narezati na ploške. Začiniti paprom i vegetom i izmiješati. Prah juhe od gljiva pomiješati sa vrhnjem bez grudica, pa dodati mlijeko i ulje, te peršun sitno sjeckan i izmiješati. Krompir složiti u tepsiju promjera 30-ak cm i preliti pripremljenim vrhnjem i sastojcima. Peći u već zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35-40 minuta. Na kratko izvaditi van i obilato posuti ribanim sirom onoliko koliko volite. Vratiti na još 10-ak minuta da se sir otopi.

rolat suza
















ROLAT SUZA
Sastojci biskvit 2 kom žumanaca 1 kašika šećera 2 kašike ulja 1 kašika mlijeka 1 kašika brašna 1 kašika gustina 2 kašike kakaa 1/2 praška za pecivo 3 kom bjelanaca 2 kašike šećera krema
2,5 dl mlijeka 1 kom puding od vanilije 1 kom žumance 2 kašike šećera 1 kom vanilin šećer 100 g putera 50 g čokolade Priprema Odvojiti bjelanca od žumanaca. Izmiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo. Žumanca mutiti sa 1 kašikom šećera da masa postane pjenasta i šećer se istopi. Postepeno dodavati ulje muteći neprekidno. Dodati mlijeko i mutiti da se sve sjedini. Dodati izmiješane suve sastojke u sve sjediniti. Bjelanca mutiti, postepeno dadavati 2 kašike šećera i mutiti dok masa ne postane gusta i sjajna. Bjelanca dodavati u tamnu smjesu postepeno u 3-4 navrata i miješati kašikom ili mikserom najmanjom brzinom. Pleh oko 23×30 cm obložiti papirom za pečenje premazan sa malo ulja, sipati smjesu i peći na 180 C. Pečen biskvit ohladiti. Puding i žumance razmutiti sa malo hladnog mlijeka, ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva, sipati puding i miješati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi pa sjediniti sa prethodno umućenim puterom. Odvojiti 1/3 smjese, pomiješati sa istopljenom čokoladom. Ohlađen biskvit filovati na papiru za pečenje, premazati žutim filom, po sredini malo deblje, prema krajevima sve tanje, po sredini staviti tamni fil u obliku valjka. Preklopiti biskvit zajedno sa papirom za pečenje, ivice lagano pritisnuti i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti po želji.

Girelle rolat











GIRELLE ROLAT
Sastojci
4 kom. jaja
120gr secera
100gr brasna
20gr. kakaa
Punjenje
5-6 kasika nutelle
200gr Tamne ili mlijecne cokolade
Priprema
Odvojite bjelanjke od zumanjaka pa ih umutite sa malo secera od navedene kolicine.Zumanke isto umutite sa ostatkom secera.
Zagrite pecnicu na 200°C.
Veliki pleh od pecnice oblozite pek papirom.
Prosijano brasno dodajte u tri navrata u umucene zumanjke i sjedinite sastojke.
Postepeno dodajte i snjeg od bjelanjaka i lagano ismjesajte velikom zicom da bjelanjci ostanu umuceni.
Pola smjese istresite u kalup,zagladite po povrsini i stavite peci 4-5 min.a u ostatak prosite kakao pa ponovo lagano izmjesajte.
Kad je svijetla kora na pola pecena,izvadite iz pecnice pa preko svijetle smjese istresite tamnu pa je ponovo zagladite.
Pecite jos par min. dok i tamna kora se ne ispece.
Pecenu koru prebacite na cistu krpu i odma cvrsto zarolajte.Ostavite da se kratko prohladi.
Odmotajte koru dobro je pospricajte sa malo mlijeka pa je premazite nutellom ili lino ladom.
Nemojte pretjerivati sa premazivanjem!

Neodoljivi kolac sa slatkom pavlakom









NEODOLJIVI ČOKOLADNI KOLAČ SA SLATKOM PAVLAKOM
– 5 jaja – 8 kašika šećera – 100 g čokolade za kolače – 200 g margarina – 4 ravne kašike brašna – 1 prašak za pecivo – korica limuna – prstohvat soli – 100 ml. mlijeka – 5 kašika instant čokoladnog praška (za zamjenu može i čokoladno mlijeko) – 500 ml slatke pavlake – 50 g margarina – 100 g čokolade Priprema: – Prvo rastopite 200 g margarina sa 100 g čokolade i ostavite da se ohladi, ne mora skroz. – Uključite rernu na 180 stepeni i obložite pek papirom manju tepsiju. Umutite cijela jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. – Varjačom umiješajte brašno i prašak za pecivo, potom rastpoljenu čokoladu i margarin. Odmah izlijte u tepsiju i pecite oko 25-30 minuta. – Vrelu koru prelijte čokoladnim mlijekom i ostavite da se hladi. – Kuhajte oko 3 mnuta slatku pavlaku, čokoladu i margarin pa prelijte preko hladne kore. Ostavite da se hladi nekih 20 minuta na sobnoj temperaturi potom u frižideru nekoliko sati. – Isijecite kocke i poslužite

Torta od 3 sastojka-priprema se 15minuta









TORTA OD 3 SASTOJKA: PRIPREMA SE ZA 15 MINUTA
Sastojci: – 250g prhkog keksa – 3 kašike rastopljenog maslaca – 1.5 litar blago rastopljenog sladoleda (ukus po želji) Priprema: U blender stavite 10 keksića i obradite ih do finih mrvica. Dodajte maslac i mešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Mešavinu keksa i maslaca izlijte u posudu za pečenje dimenzija oko 22 cm s dnom koje se može skloniti. Dnom merne posude ili čaše čvrsto pritisnite koru na dno posude. Na koru složite osam celih keksića. Na keks izlijte sladoled i gumenom špatulom nežno ga rasporedite po celoj površini. Tortu ostavite u zamrzivaču najmanje 4 sata, odnosno dok ne postane čvrsta. Kako biste tortu sigurno izvadili iz lima, po spoljnom rubu lima prođite krpom ili sunđerom natopljenim toplom vodom. Podignite dno lima zajedno s tortom, stavite je na tanjir za serviranje i isecite na komade.

mafini punjeni sa bresskvama











PUNJENI MAFINI SA BRESKVAMA
testo 250 g glatkog brasna 100 g sećera ( kristal) 100 ml ulja 250 ml mleka 1 kesica Praska za pecivo Docela 2 komada jaja 3 kesice Vanilin šećer Dolcela 50 g rendane cokolade fil 300 ml mleka 3 kasike sećera ( kristal) 1 kesica Puding vanilija Dolcela 125 g margarina /maslaca 500 g breskve 200 ml biljne slatke pavlake Priprema 1. Izmutiti jaja, šećer, ulje, mleko, rendanu čokoladu, prašak za pecivo i vanilin šećer. Smesu sipati u kalup za mafine. Puniti ih samo do pola, zato što će da narastu. Dovoljno je za 24 mafina (2×12). Kad se mafini ispeku sačekati da se ohlade. Onda im nožem iseći vrh odnosno skinuti im kapicu. Malom kašičicom izdubiti mafine tako da dno ostane. 2. To testo izmrviti rukama. Staviti mleko sa šećerom da se kuva. Dodati margarin. Kada se sve istopi i počne da vri ukuvati puding. Kada se puding skuva skloniti ga sa vatre. Dodati izmrvljeno testo i iseckane breskve, pa sve lepo izmešati i sjediniti kašikom 3. Napuniti izdubljene mafine filom, izmutiti slatku pavlaku. Pomoću šprica za kolače istiskati slatku pavlaku na mafine. 4. Ukrasiti komadicima breskve

bijela domacica




















BIJELA DOMAĆICA
Sastojci PODLOGA
300g domaćica keksa od bijele čokolade i maline 100g maslaca KREMA 500g mascarponea 500ml slatkog vrhnja 200g kiselog vrhnja 250g bijele čokolade 100g šećera u prahu 1 vrećica mljevene želatine Dolcela PRELJEV cca 400g svježih malina 1 Crveni Preljev za torte Dolcela Priprema 1. Za podlogu: Samljevene kekse stavite u zdjelu, dodajte maslac i rukama promješajte dok se smjesa ne sjedini. Protisnite smjesu na dno kalupa od 24cm i stavite ga u hladnjak da se stisne dok radite kremu. Prethodno dno obložite pek papirom. 2. Za kremu: Želatinu u prahu stavite u malu posudicu i prelijte ju s 4 žlice hladne vode. Posudicu ostavite sa strane dok pripremite ostatak kreme. U jednoj posudi utucite slatko vrhnje s šećerom u prahu. U drugoj kratko izmiksajte kiselo vrhnje te mu dodajte bijelu čokoladu koju ste otopili na pari. Promiješajte smjesu pa joj dodajte otopljenu želatinu i mascarpone sir. U sjedinjenu smjesu špatulom laganim kružnim pokretima umiješajte utučeno slatko vrhnje. Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi i stavite u hladnjak na minimalno 3 sata. Moj kalup je dosta visok i za njega mi je ova količina kreme bila dovoljna, a u slučaju da vam ostane viška možete ju servirati u čašama i imati jednako ukusan desert! 3. Za preljev: Maline složite po ohlađenoj kremi. Pripremite preljev po uputama na pakiranju i prelijte preko. Ohladite 2-3 sata. Posluživanje Tortu držite u hladnjaku do posluživanja. Uživajte!

Odlicna torta za djecije rođendane- rainbow cake














RAINBOW CAKE IZNENAĐENJA
Sastojci 3 jaja 3 žlice šećera (kristal) 5 žlica Pšeničnog glatkog brašna 0,5 dcl suncokretova ulja 0,5 dcl mlijeka 1 žlićica Vanilin šećera 1 žlićica Praška za pecivo 6 boja crvena, naranđasta, žuta, zelena, plava i ljubićasta Krema: 3 Pudinga vanilin 6 žlica Šećera ( kristal) 1 litra mlijeka 125 g margarina skittles bomboni Priprema Biskvit 1. Odvojiti žumanjke i bjeljanke. Od bjeljanjaka umutit čvrsti snijeg. Žumanjcima dodati vanilin šećer i šećer te mutit dok smjesa nepostane glatka i sjajna. Zatim lagano dodati ulje, mlijeko u kojem je dodana boja, brašno i prašak za pecivo. Kad je smjesa jednakomjerno umutita ručno mješajući dodati snijeg od bjeljanjaka. Izliti u kalup obložen papirom za pečenje. Peči u zagrijanoj pečnici na 200 stupmjeva 10 – 15 min. Ispeći 6 biskvita. Krema 1. Puding razmutiti sa šećerom i 3 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti da zavrije. Kada zavrije dodati puding i skuhati. Margarin pjenasto izraditi i dodati ohlađeni puding. Miksati dok krema ne bude kompaktna. Slaganje torte 1. Crveni i ljubičasti biskvit ostavljamo cijelima , ostale rezemo u sredini ( velicina rupe po želji ) . Na tacnu stavimo crveni biskvit premažemo ga kremom – na njega naranđasti – krema – žuti – krema – zeleni – krema – plavi – bomboni kojima napunimo rupu – krema ( nemažemo preko bombona da se nepoljepe ) – ljubičasti. Ostatko kreme omažemo tortu , ali samo okolo. Tortu staviti u hladnjak da se ohladi ( najbolje preko noći ). Ohlađenu tortu okrenemo tako da ljubičasti biskvit bude doljnji i ukrasimo po želji.

Beli anđeo torta
















BELI ANĐEO TORTA
SASTOJCI: 1 l mleka 120 gr pudinga sa ukusom vanile , a ukoliko niste pristalica pudinga ona idu 3 žumanca, 6 kašika gustina i malo ekstrakta od vanile 8 kašika kristal šećera 250 gr margarina ili maslaca 100 gr šećera u prahu 100 gr bele čokolade 200 gr mleka u prahu 500 ml slatke pavlake ( 300 gr šlaga i 300 – 500 ml vode ) 180 gr kisele pavlake 200 – 300 gr pečenih, mlevenih lešnika 1 pakovanje slatkih rozen kora
Oko 800 ml mleka staviti da provri a u preostalo mleko dodati pudin i kristal šećer pa sve umutiti. Ko ne pravi sa pudingom neka pravi na drugi način sa žumancima, potpuno isti postupak. U provrilo mleko dodati puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre dodati belu čokoladu. Mešati da se otopi pa staviti foliju preko pudinga i ostaviti da se ohladi. Omekšali margarin umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mleko u prahu i sve opet zajedno umutiti. Umutiti slatku pavlaku ili šlag ali da ne bude pretvrda, pa dodati kiselu pavlaku i sjediniti. Ukoliko vam se desi da je pavlaka nešto čvršće umućena slobodno dodajte mleka i opet umutite. Uzmite malo fila i lopaticom povucite nekoliko kratkih linija na koje ćete zalepiti prvu koru. Ovo radimo da nam se prva kora, a kasnije i cela torta ne bi klizala. Rozen kore su tanke i lako lomljive pa pažljivo sa njima. Nanesite otprilike 3 pune kašike fila, razmažite pa pospite pečenim mlevenim lešnicima. Preko njih staviti sloj slatke pavlake, opet otprilike 3 pune kašike. Slagati tako do kraja, kora, fil, lešnici, slatka pavlaka. Ukoliko kod prve kore primetite da neće da vam se slatka pavlaka razmazuje preko lešnika, njih možete posuti pošto namažete slatku pavlaku preko vanila fila. Takodje lešnike možete i umešati u vanila fil. Na kraju sa ostatkom fila ( trebalo bi da vam malo preostane, ima ga dovoljno ) premažite celu tortu, ostavite da se malo prohladi pa je onda dekorišite po želji. Do služenja beli andjeo torta može da stoji u frižideru, ukusnija je hladna. Torta je u video sečena uveče i kore su već otpustile, a najbolje je sutradan. Prijatno

Cokoladna torta bez brasna sa jagodama















ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA SA JAGODAMA
SASTOJCI (ZA KALUP 18-20 CM)
150 g tamne čokolade (sa što većim procentom kakaa)
100 g putera (ili margarina)
100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m)
1 puna kašika kakaa
4 jaja
4 kašike šećera
Za ganache:
100 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m.)
100 g mlečne čokolade
50 g tamne čokolade
Još:
jagode
PRIPREMA:
Uzmite mali okrugli kalup i na dno stavite pek papir a stranice premažite puterom. Ne brinite ako nemate tako mali kalup, komotno može i onaj od 23-24 cm, računajte samo na to da će torta u tom slučaju biti dosta niža.
Ubacite u šerpicu čokoladu izlomljenu na kocke i puter, stavite na drugi lonac u koji ste sipali vode i otopite na pari. Kad se sve lepo sjedinilo, skinite sa pare i umešajte pavlaku za kuvanje. Ostavite sa strane.
Polupajte jaja i odvojte žumanca i belanca. U čokoladnu smesu sada umešajte žicom kašiku kakaa, i jedno po jedno žumance.
Belancima dodajte prstohvat soli i umutite mikserom čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
Sada dodajte kašiku po kašiku ovog snega u čokoladnu smesu, i lagano mešajte špatulom dok sve ne sjedinite.
Izlijte ovu smesu u kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 160 stepeni oko 30 minuta. (Ako pečete u većem kalupu, verovatno će trebati čak i kraće.) Istovremeno stavite u rernu i jednu posudu sa vodom, dakle na dno, a kalup na žicu. Prema rečima autorke original recepta, svrha te vode u rerni je da se torta kuva u pari i zadrži vlažnost i strukturu pudinga.
Nek se torta malo prohladi, pa je izvadite iz kalupa.
Ganache
Sipajte u lonac pavlaku, zagrejte je, ali ne do ključanja, skinite sa vatre i ubacite obe vrste čokolade izlomljene na kocke. Nek odstoji tako minut-dva, pa žicom dobro izmešajte dok se skroz ne otopi i dok ne dobijete glatku čokoladnu glazuru. Ostavite 15-ak minuta da se prohladi da biste dobili adekvatnu konzistenciju pa prelijte preko torte.
Odozgo ukrasite jagodama. Sami odlučite koliko ćete staviti, ali neće vam trebati više od 200-250 g.
Tortu rashladite u frižideru a potom uživajte! 😉 Ja sam moju načela pre nego što mi se ganache skroz stegao, jer sam žurila da uslikam. 🙂
Napomene i saveti: Umesto neutralne (nezaslađene) pavlake možete koristiti i slatku, ali sa neutralnom je blaži ukus, torta uopšte nije preslatka i bolje dolazi do izražaja ukus tamne čokolade. Ja u poslednje vreme gde god mogu, uvek koristim neutralnu pavlaku za kuvanje umesto slatke. Ako recepti zahtevaju mućenje pavlake mikserom u šlag, tu vam neutralna pavlaka neće proći, ali za sve vrste ganache glazure i gde god se koristi u prirodnom tj. tečnom obliku, kao ovde recimo, zaista je odlična i definitivno glasam za nju pre nego za slatku pavlaku.

Sljivopita












ŠLJIVOPITA
Potrebno je: 2 kg zrelih sljiva 2 solje secera 2-3 kasike maslaca brasna 1,5 l mlijeka radi kajmaka Priprema: Ja mlijeko stavim u vecu tepsiju da se podkuha da bi imala vise kajmaka za sljivopitu. Sljive ocistim od kospi i poredam u tepsiju koju malo namastim. E sad neko ih reda da su licem okrenute gore neko dole sto po meni bas i nije nesto bitno. Kad poredate sljive pospite ih secerom, ako su slatke mozda malo i smanjite kolicinu secera. Na tavi istopite maslac i stavite brasna da ga proprzite kao za halvu. Kad je to gotovo rasporedite ga preko sljiva i stavite sljivopitu da se pece, moze na 2oo stepeni i kad sljive omekane pita je gotova. Kad je izvadite iz rerne preko nje nanesite kajmak, sad se koristi i vrhnje za slag pa sta vam vise bude odgovaralo upotrijebite

Starinski kolac DAMEN KAPRIC








STARINSKI KOLAČ DAMEN KAPRIC
Za koru:
-4 žumanceta
-4 kašike šećera
-80 gr (pola šolje) masti
-1 dl (pola šolje) mleka
-200 gr brašna
-1 puna kašičica praška za pecivo
-1 puna kašičica rendane limunove korice
Za šam:
-4 belanceta
-1 kašika limunovog soka
-8 kašika šećera
I još:
-400 gr džema od kajsija
-80 gr mlevenih oraha
Priprema
Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju. U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati. Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.
Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste. Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.
Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.
Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza. Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.
Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.
Posluživanje
Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče 🙂
Ovo je jedan od onih jednostavnih, jeftinih kolača za svaki dan za koji sigurno uvek imate sve sastojke u kući. U originalni recept ne idu orasi, ali je sa njima kolač ipak mnogo lepšeg ukusa