Tuesday, July 24, 2018

Norveska torta











NORVESKA TORTA


Norveški specijalitet koji nosi ime Verdens beste zvanično je najlepša torta na celom svetu, a mi vam donosimo originalan recet.Ukus će vam se sigurno dopasti, jer teško da postoji iko ko je imun na meko testo, hrskava i penasta zapečena belanca i kremasti fil!

Sastojci za testo
150 g oštrog brašna
350 g šećera
150 g putera
5 jaja
4 kašike mleka, kašičica praška za pecivo
100 g badema u listićima.
Sastojci za krem
250 ml mleka
100 ml ruma
1 kesica kupovnog krema od vanile u prahu
200 ml slatke pavlake.

Odvojite žumanca od belanaca. Puter penasto umutite sa 150 g šećera, dodajte 5 žumanaca, a zatim i brašno koje ste u posebnoj posudi pomešali sa praškom za pecivo i mlekom.Smesu sipajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje, ravnomerno rasporedite (gusto je) i ostavite sa strane. Umutite belanca sa preostalih 200 g šećera u čvrst sneg i sipajte preko testa. Poravnajte kašikom, pospite bademe iseckane na listiće i pecite 20-ak minuta u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.Ostavite da se prohladi u plehu, a za to vreme spremite fil. Pomešajte mleko i rum, dodajte krem u prahu i dobro umutite, pa sjedinite sa prethodno dobro umućenom slatkom pavlakom. Sjedinite laganim pokretima pomoću kašike
Ohlađenu koru presecite tako da dobijete dve kore, nanesite krem na jednu polovinu, a prekrijte drugom. Ukrasite po želji, ohladite nekoliko sati u frižideru

No comments:

Post a Comment