Friday, July 6, 2018

Kvrgusa-poznato jelo krajine












Krajiška kvrguša Potrebno: pola pileta 2 jaja Brašno 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka 2 dl vode So, biber 2 kašike ulja Prašak za pecivo Masni sir Piletinu isjeći na manje jednake komade i propržiti ih na ulju da porumene sa svih strana. U međuvremenu razmutimo jaja sa jogurtom i 2 dl vode, dodamo soli i bibera, te dodajemo brašno miješajući da se dobije tijesto koje treba da bude gušće od tijesta za palačinke, ali ne smije biti previše gusto. Prije dodavanja brašna u brašno izmiješamo prašak za pecivo. U podmazanu tepsiju poređamo komade piletine pa zalijemo pripremljenim tijestom, tijesto ravnomjerno rasporedimo po tepsiji. Stavimo u prethodno zagrijanu pećnicu na 220°C da se peče 20-25 min. Pred kraj pečenja naribamo odozgo masnog sira i stavimo još par minuta da se sir istopi. Služi se toplo uz jogurt, kiselo mlijeko ili pavlaku. ====================================== Pita kvrguša sa piletinom Sastojci 500 g pilećeg filea 2 jaja 3 dl mleka 1dl jogurta 200 g brašna 250ml neutralne pavlake 100 g putera 3 kašike ulja 1 kašičica biljnog začina Malo soli i bibera Priprema 1. Uključiti rernu na 200 stepeni. 2. Pileći file iseći na tanke šnicle, posuti začinom od povrća i kratko propržiti na puteru. 3. Jaja umutiti, dodati so, brašno, mleko i jogurt (testo treba da je malo gušće od testa za palačinke), dodati malo soli i bibera po želji. 4. Tepsiju pouljiti i staviti u vruću rernu da se zagreje. 5. U vrelo ulje sipati pola smese, na to staviti napola pečenu piletinu i preko preliti preostalim testom. Peći 20 minuta, a zatim sve preliti neutralnom pavlakom i peći još oko 10 min na 180 stepeni.

No comments:

Post a Comment