Sunday, July 29, 2018

Crnogorski smocani kacamak












CRNOGORSKI SMOCANI KACAMAK 2-3 srednja krompira 1,5 šolja kukuruznog brašna 1 ravna kašičica soli oko 800 ml vode treba vam i: 1 dl mleka 2 u vrh pune kašike starog kajmaka 2 kašike kisele pavlake Oljušten i na polovine isečen krompir staviti u posoljenu vodu. kad provri, zasuti kukuruznim brašnom. Dobro je da se napravi rupica na sredini, da bi se svuda ravnomerno skuvalo. Neka vri desetak minuta. smanjiti temperaturu – ostaviti da se na srednjoj-tišoj vatri kuva još oko pola sata. Neka vas ne buni što se ponegdje još vidi “živo” brašno. Ukupno vreme kuvanja kačamaka treba da bude oko 40 minuta. Najveća filozofija kačamaka – drvenom varjačom dooooobro utući masu, da se potpuno sjedine krompir i brašno. Dakle, kad ste ga doooobro izmešali, sklonite ga sa strane, neka malo stane – dovoljno je i pet minuta, taman dok vi spremite sve što vam je potrebno. U šerpicu sipajte mleko, dodajte kajmak i pavlaku (može se dodati i stari pljevaljski sir, izmrvljen), pa uključite ringlu. Kako je mleka malo, odmah će se to zagrijati, kajmak će se istopiti – u to stavite 4/5 smese – kačamaka. Onu jednu petinu ostavite, ukoliko volite da suvi kačamak udrobite u kiselo ili obično mleko. Dovoljno je samo da provri – izmešajte – i služite. Uz kiselo mleko, ili jogurt

No comments:

Post a Comment