Tuesday, August 14, 2018

Mille feuille ili kolac sa 1000listica

Mille feuille,ili kolač sa 1000 listića. Vrlo jednostavan a super za ovo ljetno vrijeme. Na internetu će se naći puno verzija. Moja je sa voćnim želeom i slastičarskom kremom pomiješanom sa slatkim vrhnjem.
Jedna zgodna anegdotica koju sam čula vezano uz nastanak kolača:
U ona davna vremena jedan je francuski chef htio oduševiti kraljicu pa je ispekao zasebne listove lisnatog tijesta, napravio kremu i krenuo slagati kolač. Kad je htio staviti zadnji list, pao mu je i raspao se na komadiće. Sav živčan, izlomio je taj list na još sitnije komade i pobacao po kolaču. Krajnji rezultat mu se jako dopao i kolač je takav završio pred kraljicom koja je njime bila oduševljena.
Ne znam jel istina, ali zgodna anegdota













Recept:
Zasebno ispeci 3 lista lisnatog tijesta. Mali trik kod ovako slaganog kolača: lisnato tijesto prije pečenja obilno posipati šećerom u prahu. Secer će se karamelizirati i stvoriti čvrstu podlogu za kremu, pa će kolač dulje vrijeme ostati hrskav.
Dvije od tri kore obilno posipajte sa šećerom, a treću malo,samo da dobije boju.
Za žele:
1/2 kg borovnica (ili nekog drugog voća)
1,5 dcl tekućine (može biti razrijeđeni sirup, gazirani sok ili obična voda), 10 dkg šećera. Sve prokuhati dok voće ne omekša.
1,5 vrećicu želatine preliti sa 6 zlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Voće ohladiti i izblendati. 2-3 žlice pirea od voća zagrijati, u tome otopiti želatinu i pomiješati sa ostatkom pirea. Prohladiti ali da se još da mazati.
Pripremiti slasticarsku kremu od 6 žumanjaka,7,5 dcl mlijeka,20 dkg šećera,vanili secer ili mahuna vanilije i 75 g gustina. Kad se ohladi izmiksati i špatulom pomiješati sa šlagom kojeg ste napravili od 2 dcl slatkog vrhnja. Mora biti maziva,ali čvrsta.
Kore dobro ohladiti. Onu koja je slabije posipana staviti u vrećicu i dobro razmrviti.
Slagati lisnato,žele,krema,lisnato,žele,krema i po vrhu rasporediti tisuću listića. Otprilike. Ne morate ih brojati

No comments:

Post a Comment