Tuesday, August 14, 2018

Kolac sa vocem i sirom







KOLAC SA VOCEM I SIROM 4 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 1 bourbon vanilin šećer 250 g brašna 1 prstohvat soli 50 ml ulja 100 ml mleka maslac, prezle za kalup Krem: 6 žumanaca 200 g šećera 300 ml mleka 1 vanilin šećer 500 ml slatke pavlake 5 listića želatina 150 g krem sira 150 g voća po izboru (najbolje smrznutog) 30 g šećera 50 g šećera u prahu voće za ukrašavanje listići sveže nane Za biskvit, penasto umutite jaja i šećere, dodajte ulje, nastavite da mutite, naizmenično dodajte brašno, prstohvat soli i mleko. Kalup premažite maslacem, pospite prezlama, ulijte testo. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C 35-40 minuta, zavisno od rerne, proverite testo čačkalicom.Pustite da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i ostavita da se ohladi. Za krem, prokuvajte smrznuto voće uz dodatak 30 g šećera, usitnite štapnim mikserom, ostavite da se hladi. Potopite listiće želatina u hladnu vodu. Žumanca, šećer, vanilin šećer i mleko umutite na pari.Kad se krem skuva (ne treba da proključa nikako), sklonite sa vatre, dodajte želatin i umešajte ga, pustite da se krem ohladi. Mikserom penasto razmutite sir i umešajte u krem. Umutite slatku pavlaku. U krem umešajte voće. Kad se krem ohladi na sobnoj temperaturi lagano umešajte pavlaku. Presecite biskvit, premažite donju koru kremom, poklopite, lagano rukom pritisnite, odložite u frižider da se krem stegne. Pre posluživanja tortu pospite šećerom u prahu, dekorišite svežim voćem i listićima mente.

No comments:

Post a Comment