Tuesday, August 14, 2018

Mille feuille ili kolac sa 1000listica

Mille feuille,ili kolač sa 1000 listića. Vrlo jednostavan a super za ovo ljetno vrijeme. Na internetu će se naći puno verzija. Moja je sa voćnim želeom i slastičarskom kremom pomiješanom sa slatkim vrhnjem.
Jedna zgodna anegdotica koju sam čula vezano uz nastanak kolača:
U ona davna vremena jedan je francuski chef htio oduševiti kraljicu pa je ispekao zasebne listove lisnatog tijesta, napravio kremu i krenuo slagati kolač. Kad je htio staviti zadnji list, pao mu je i raspao se na komadiće. Sav živčan, izlomio je taj list na još sitnije komade i pobacao po kolaču. Krajnji rezultat mu se jako dopao i kolač je takav završio pred kraljicom koja je njime bila oduševljena.
Ne znam jel istina, ali zgodna anegdota













Recept:
Zasebno ispeci 3 lista lisnatog tijesta. Mali trik kod ovako slaganog kolača: lisnato tijesto prije pečenja obilno posipati šećerom u prahu. Secer će se karamelizirati i stvoriti čvrstu podlogu za kremu, pa će kolač dulje vrijeme ostati hrskav.
Dvije od tri kore obilno posipajte sa šećerom, a treću malo,samo da dobije boju.
Za žele:
1/2 kg borovnica (ili nekog drugog voća)
1,5 dcl tekućine (može biti razrijeđeni sirup, gazirani sok ili obična voda), 10 dkg šećera. Sve prokuhati dok voće ne omekša.
1,5 vrećicu želatine preliti sa 6 zlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Voće ohladiti i izblendati. 2-3 žlice pirea od voća zagrijati, u tome otopiti želatinu i pomiješati sa ostatkom pirea. Prohladiti ali da se još da mazati.
Pripremiti slasticarsku kremu od 6 žumanjaka,7,5 dcl mlijeka,20 dkg šećera,vanili secer ili mahuna vanilije i 75 g gustina. Kad se ohladi izmiksati i špatulom pomiješati sa šlagom kojeg ste napravili od 2 dcl slatkog vrhnja. Mora biti maziva,ali čvrsta.
Kore dobro ohladiti. Onu koja je slabije posipana staviti u vrećicu i dobro razmrviti.
Slagati lisnato,žele,krema,lisnato,žele,krema i po vrhu rasporediti tisuću listića. Otprilike. Ne morate ih brojati

Strumfovi









SHTRUMFOVI 300 gr sheker i 300 ml topla voda ( da se stopi shekerot ) Se miksiraat 3-4 jajca so 2 fildjani sheker , se dodava 2 fildjani maslo , 1 vanila , 1 pecivo , brasno po potreba . Seto se mesi na tvrdo , se pravat topcina i se pecat . Otkako ke se ispecat se stavat site na edno mesto i se polivat so blagata voda . Odozgora cokolado za gotvenje i shlag .

Nugat rolat










NUGAT ROLAT

Savrsena poslastica, topi se u ustima.🍫🥞🍪
Recept: Kora: Umutiti 7 belanaca sa 10 kasika secera. Dodati 100gr mlevenih oraha, 5 kasika mlevene plazme i 3 kasike kakaa. Peci na 200 stepeni. Koru izvaditi i umotati u rolat u vlaznu krpupu.
Fil: Na pari kuvati 7 zumanaca sa 7 punih kasika secera. Kada je krema gotova dodati 100 gr cokolade. Kad se krem ohladi umutiti sa 175 gr margarina.
Kremu premazite preko kore i urolajte.
Glazura: 100 gr cokolade, 3 kasike mleka i 1 kasika ulja. Otopiti i preliti rolat. Ostaviti u frizideru par sati na hladjenje. Servirati. Rolat je toliko socan i ukusan da nestane za tili cas.

Rafaelo strudla














RAFAELO ŠTRUDLA Potrebno je: Za testo: 200 gr putera ili margarina 100 gr šećera 1 kesica vanilin šećera 1 jaje 2 dcl jogurta prstohvat soli 500 gr brašna 50 gr kokosa 1 kesica praška za pecivo Za punjenje: 6 dcl mleka 5 kašika šećera 2 pudinga od vanile 100 gr kokosa Za posipanje: šečer u prahu 1 kesica vanilin šećera Priprema: Umutiti puter ili margarin sa šećerom, vanilom, dodati 1 jaje, dobro umutiti pa dodati jogurt, so, kokos, brašno i prašak za pecivo. Zamesiti testo oblikovati u kuglu i ostaviti da stane 30 minuta. Za to vreme napraviti punjenje. U posudu staviti 5 dcl mleka i 5 kašika šećera da se kuva. Posebno umutiti 2 pudinga od vanile sa 1 dcl mleka, dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne pa dodati 100 gr kokosa, dobro izmešati i skinuti sa vatre. Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki deo razvaljati u ploču veličine 24×30 cm, premazati sa toplim kuvanim filom i urolati. Štrudle staviti u kalup prethodno obložen papirom i peći na 170 stepeni 30 minuta. Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i vanilin šećera, dobro ohladiti i seći.

Tikvice punjene sa sirom









TIKVICE PUNJENE SIROM 3 manje tikvice 200 g feta sira 2 kašičice prepečenog susama 2 cena mlevenog belog luka šaka seckanog peršuna so, začin Tikvice oprati i iseći po duzini. Izvaditi unutrasnji deo iz tikvica. Izvađeni deo iseckati. U činiju staviti iseckani deo tikvica, izmrvljeni feta sir, susam, beli luk, peršun, so i vegetu. Promešati i sa navedenom smesom napuniti tikvice.Tikvice staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.Peći 20 min. na temperaturi od 180 stepeni.

Limun kosnice









LIMUN KOSNICE 200 g brašna 100 g šećera 1 jaje 125 g margarina sok i kora limuna 50 g mlevenih oraha kalup za ceđenje limuna euro krem prah šećer 1 vanilin šećer Margarin, jaje, koricu i sok limuna i prah šećer umutiti mikserom, dodati i prašak za pecivo pa sve dobro izjednačiti. Dodati brašno, orahe i umesiti glatko testo. Staviti u kesu i držati u frižideru pola sata. Praviti loptice veće.Cediljku za limun okrenuti naopako pa u rupu staviti najlon kesu i kuglice pa dobro ispritiskati testo o ivice, a u rupu staviti čokoladni krem i zatvoriti testom. Okrenuti, izvaditi polako kesu, a sa njom i kolačić. Ređati u pleh u koji ste stavili pek papir. Peći na 190 stepeni 30 min

Knedle od palente u sosu







KNEDLE OD PALENTE U SOSU 250 g kukuruznog brašna 150 g rendanog kačkavalja 800 ml paradajza iseckanog na kockice 2 glavice crnog luka 4 kašike maslinovog ulja 1 kašičica provansalskih trava, so i biber. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. U šerpi zagrejte maslinovo ulje i izdinstajte luk 3-5 minuta, pa prelijte seckanim paradajzom. Dodajte provansalske trave, posolite i pobiberite, poklopite i kuvajte oko 30 minuta. Povremeno promešajte. U međuvremenu, u drugoj šerpi zagrejte 1,5 l vode, posolite, pa kad provri postepeno sipajte kukuruzno brašno neprestano mešajući drvenom kašikom. Kuvajte oko 25 minuta uz stalno mešanje dok kačamak ne postane homogen i gust. Na kraju umešajte rendani kačkavalj. Sipajte prethodno pripremljen sos od paradajza u pleh. Napravite knedle od kačamaka uz pomoć dve kašike i stavite u pleh, preko sosa. Poslužite dok je vruće.

Kolac sa ananasom












KOLAC SA ANANASOM 150 gr plazma keksa ili bilo kojeg suvog 1l mleka 5 kašika šećera 3 pudinga od vanile 125 gr maslaca 200 ml slatke pavlake ( halta, hulala ) 50 gr šećera u prahu mala konzerva ananasa šlag za dekoraci Razmutiti puding sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka ostaviti da provri.Kada provri zakuvati razmućeni puding i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom pa ostaviti da se ohladi.Ulupati omekšali maslac sa šećerom u prahu.Maslacu dodati ohladjen i “razbijen” puding pa umutiti.Ulupati slatku pavlaku pa i nju dodati kremu i sve umutiti.Na dno posude 30 x 20 cm poslagati red keksa namočenog u sok od ananasa.Preko staviti malo više od pola krema pa naseckati sav ananas. Preko opet staviti ostatak fila, polako kašikom po malo vaditi i raspoderiti preko ananasa, pa polako kašikom razvući.Preko sve prekriti ulupanim šlagom.Ostaviti da se dobro ohladi u frižider pa poslužiti.

Lisnati puzici




















LISNATI PUZICI Testo se pravi sa toplim lekom, malo secera i kvascem. Da malo kvasac krene. Onda se u dodaju 3 jaja, zejtin , so. Zamesi se fino testo i ostavi pola sata da odstoji. Zatim se testo razvuce sto tanje, pa se namaze na tu veliku povrsinu margarin koji je omeksao. testo se urola. Onda se razvuce ponovo i premaze sirom. Ponovo se urola i sece na puzice. Prekrije se salvetom i ostave puzici da se fino udvostruce. premazu se jajima i susamom po zelji. Peci u dobro zagrejanoj rerni.

Pomorandza kolac











POMORANDZA KOLAC 2 jajeta 200 g brašna 130 g šećera 80 g putera 4 pomorandže 1 prašak za pecivo Otopite puter na pari. Umutite sneg od belanaca i ostavite sa strane.Umutite žumanca sa 100 grama šećera. Dodajte sok od dve pomorandže, brašno, puter i prašak za pecivo. Na kraju dodajte sneg od belanaca i narendanu koru jedne pomorandže u testo. Sve dobro sjedinite i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta. Dok se torta hladi, napravite preliv od pomorandže.Iscedite sok od dve pomorandže i ukuvajte sa preostalim šećerom oko pet minuta. Ohlađenu tortu prelijte sirupom od pomorandže i ukrasite kolutovima pomoranže.

Desert od pomorandze





DESERT OD POMORANDZE 2 pomorandže 200 ml slatke pavlake 100 g bele čokolade 3 g želatina Iscedite pomorandžu, a želatin potopite u vodu. Zagrejte sok od pomorandže, pa dodajte želatin i mešajte dok se lepo ne rastvori. Zatim zagrejte 50 ml pavlake do tačke ključanja, pa dodajte čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte. U drugoj posudi mikserom umutite preostalu pavlaku. Kad se čokolada ohladi, razmutite je mikserom, pa joj dodajte umućenu pavlaku i sok od pomorandže i promešajte varjačom. U posudice za mus sipajte smesu i pre služenja ostavite u frižideru da se dezert stegne.

Piletina









PILETINA 4 pileća bataka 8 pilećih jetrica 500 ml kokosovog mleka glavica luka 2 čena belog luka 2 čili papričice 500 ml pileće supe 2 kašike kokosovog brašna pola limuna, prstohvat šećera 400 g pirinča ulje, so, biber. Na ulju ispržiti pileće batake uz dodatak sitno seckanog luka, belog luka i usitnjenih čili papričica. Začiniti solju, prstohvatom šećera, rendanom koricom i sokom od polovine limuna.Dodati pirinač, preliti kokosovim mlekom i supom (kokosovo brašno prokuvati u mleku i ostaviti da odstoji 30 minuta, pa procediti kroz fino sito). Kuvati na laganoj vatri, oko 20 minuta u napola poklopljenom loncu.U posebnom tiganju, sa svih strana lepo ispržiti pileće jetrice, koje ste prethodno oprali i isekli na jednake delove. Servirati batake, pirinač, a preko pirinča pileće jetrice.

Kolac sa vocem i sirom







KOLAC SA VOCEM I SIROM 4 jaja 200 g šećera 1 vanilin šećer 1 bourbon vanilin šećer 250 g brašna 1 prstohvat soli 50 ml ulja 100 ml mleka maslac, prezle za kalup Krem: 6 žumanaca 200 g šećera 300 ml mleka 1 vanilin šećer 500 ml slatke pavlake 5 listića želatina 150 g krem sira 150 g voća po izboru (najbolje smrznutog) 30 g šećera 50 g šećera u prahu voće za ukrašavanje listići sveže nane Za biskvit, penasto umutite jaja i šećere, dodajte ulje, nastavite da mutite, naizmenično dodajte brašno, prstohvat soli i mleko. Kalup premažite maslacem, pospite prezlama, ulijte testo. Pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C 35-40 minuta, zavisno od rerne, proverite testo čačkalicom.Pustite da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i ostavita da se ohladi. Za krem, prokuvajte smrznuto voće uz dodatak 30 g šećera, usitnite štapnim mikserom, ostavite da se hladi. Potopite listiće želatina u hladnu vodu. Žumanca, šećer, vanilin šećer i mleko umutite na pari.Kad se krem skuva (ne treba da proključa nikako), sklonite sa vatre, dodajte želatin i umešajte ga, pustite da se krem ohladi. Mikserom penasto razmutite sir i umešajte u krem. Umutite slatku pavlaku. U krem umešajte voće. Kad se krem ohladi na sobnoj temperaturi lagano umešajte pavlaku. Presecite biskvit, premažite donju koru kremom, poklopite, lagano rukom pritisnite, odložite u frižider da se krem stegne. Pre posluživanja tortu pospite šećerom u prahu, dekorišite svežim voćem i listićima mente.

Nudle sa povrcem i piletinom




NUDLE SA POVRCEM I PILETINOM 2 pakovanja nudli (~120g) 150g pilećeg belog mesa 1 crvena paprika 1 šargarepa 1 mladi beli luk 1 mladi crni luk korijander 5 kašika soja sosa 5 kašika ulja od susama 1 kašičica gustina 1 kašičica šećera 1/2 kašičice soli 1/2 kašičice sode bikarbone Pileće meso iseći na tanke trake. Napraviti marinadu od 1 kašike soja sosa, gustina, šećera, soli, sode i 4 kašika vode. Ostaviti piletinu da se marinira oko pola sata. U međuvremenu potopiti nudle u vrelu vodu i pustiti da odstoje 3 - 5 minuta, u zavisnosti od instrukcija na pakovanju. Kada su omekšale ocediti i dodati par kašika susamovog ulja i promešati. U voku ili tiganju zagrejati ulje. Ocediti piletinu od viška marinade i propržiti. Ako je piletina tanko sečena trebaće oko nekoliko minuta. Izvaditi piletinu i nakon toga na jakoj vatri propržiti beli luk. Dodati seckanu šargarepu i papriku, Pržiti par minuta da povrće omekša (ali ne u potpunosti). Dodati nudle i piletinu i promešati. Skloniti sa vatre i dodati preostali soja sos i susamovo ulje. Na kraju dodati isečeni mladi crni luk i korijander. *Dodatni savet: Soda i gustin su "tajni sastojci" koji će učiniti da piletina bude sočna u mekana. Za prženje koristite ulje koji nema ukus (kao maslinovo ulje). Susamovo ulje se koristi samo za davanje arome, nikako za prženje. S obzirom da se svo povrće prži na jakoj vatri i kratko, bitno je da bude jednake veličine, kako bi se ravnomerno ispržilo. Beli luk seckajte krupnije, kako ne bi pregoreo

Pretrljani sir










PRETRLJANI SIR (zaplanjski stari specijalitet) oko 500 g tvrdog sira pet-šest komada pečene paprike tri kašike ulja. Mogu se dodati i po nekoliko kašika pavlake, sitnog sira, krem sira, kajmaka, sitno seckan beli luk. Tvrdi sir zdrobiti viljuškom - pretrljati ga, pa mu dodati i sitno seckanu pečenu papriku koja se prethodno ispeče. Sipati salatu u posude za serviranje i preliti uljem ili ulje umutiti sa sirom pre serviranja.Po želji, tokom pripreme dodati i ostale sastojke.